Япон окумуштуулары имбирдин ракка каршы өзгөчө касиеттерин аныкташты

Осака университетинин изилдөөчүлөрү имбирдин курамындагы бир зат рактын клеткалары менен кандайча күрөшө аларын аныкташкан. Бул тууралуу университеттин сайтында кабарланды, деп жазат "GoodFood" басылмасы.

Алар этил-п-метоксисиннамат деген кошулманы изилдешкен, ал «кенкур» деп аталган өзгөчө түрдөгү имбирде болот.
 
Кадимки клеткалар глюкозадан энергия алуу үчүн кычкылтекти колдонушат — бул эң эффективдүү ыкма. Ал эми рактын клеткалары башкача иштейт: алар глюкозаны кычкылтексиз эле кайра иштеп, аны сүт кислотасына айлантышат. Бул процесс Варбург эффектиси деп аталат жана ал анча натыйжалуу болбосо да, рактын клеткалары дал ушул ыкманы артык көрүшөт.
 
Окумуштуулар имбирдин курамындагы бул зат дал ошол «рактын» энергия алуу жолун тосот деп ойлошкон. Бирок изилдөө такыр башкача натыйжа көрсөткөн — бул зат клеткалардагы май өндүрүүнү бузат экен.
 
Мунун жообу катары рактын клеткалары энергия алуу үчүн өздөрүнүн кадимки, кычкылтексиз жолун андан да активдүү колдоно башташат. Башкача айтканда, имбирден алынган бул зат рактын клеткаларын «авариялык режимде» иштөөгө мажбур кылат.

Ката көрсөңүз кабарлаңыз – ката сөздү (сүйлөмдү) белгилеп, Ctrl+Enter-ди басыңыз. Ошентип, текстти тууралаганга жардам бересиз.

Бөлүшүңүз:
Дагы окуңуз:

Комментарий калтырыңыз

Каттоодон өткөн гана окурман комментарий калтыра алат.
Каттоодон өтүңүз же сайттан авторизация кылыңыз