«Түрк ашканасынын жумалыгы – 2025»: Түрк ашканасынын классикалык даамдары

2025-жылдын 21–27-май күндөрү дүйнө жүзү боюнча белгилене турган “Түрк ашканасы жумалыгы” быйыл өзүнүн төртүнчү жолку өткөрүлүшүндө түрк ашканасынын салттуу, пайдалуу жана туруктуу тамак жасоо ыкмаларын дагы бир жолу даңазалайт. Бул жылдын темасы — “Түрк Ашканасынын Классикалык Даамдары” — түрк ашканасынын түп-негизин түзгөн убакыт сыноосунан өткөн, үй шартында жасалган классикалык тамактарга басым жасайт.

Жыл сайын Түркия Республикасынын өлкөдөгү жана чет өлкөлөрдөгү өкүлчүлүктөрүнүн уюштуруусунда өткөрүлүп келе жаткан бул жумалык Түркиянын миңдеген жылдык маданий алмашууларга, туруктуу турмуш ыкмаларына жана терең гастрономиялык салттарга негизделген бай ашканалык мурасын дүйнөгө таанытууну максат кылат.
 
Анадолу дасторкону – дүйнөгө ачылган даамдар
 
Түркиянын ар кыл географиялык өзгөчөлүктөрү жана кылымдарды карыткан салттары түрк ашканасын дүйнөдөгү эң бай жана уникалдуу гастрономиялык маданияттардын бирине айланткан. Бул ашкананын негизин ар үйдө, сүйүү менен жасалган классикалык, убакыт сыноосунан өткөн тамактар түзөт. Жергиликтүү, сезондук азыктар менен жасалган бул тамактар түрк ашканасынын жөнөкөй, ырааттуу жана пайдалуу ыкмаларын чагылдырат.
 
Классикалык тамактар түрк элинин коноктуулук, биримдик жана ынтымак сыяктуу баалуулуктарын да алып жүрөт. Үй-бүлөнү, досторду жана конокторду бир дасторкондо чогулткан бул даамдар – түрк меймандостугунун жүрөгү.
 
2025-жылкы менюда эмнелер бар?
 
Быйылкы жумалыкта төмөнкү классикалык түрк тамактары сунушталат:
 
• Жумшак кызыл чечевица шорпосу, тархана шорпосу
• Имамбайылды (баклажан, пияз жана помидор менен)
• Манты (татар даамына окшош түрүк демпингтери), түрдүү бөрөктөр (картошка, сыр, эт, жашылча кошулган таттуу эмес пирогдор)
• Карныярык–палоо–жаңгак кошулган айран, ак фасоль шорпосу–палоо–туздалгандар, аралаш долма–йогурт
• Жаздык бостана жана чобан салаталары, ар түрдүү хошафтар (жемиш кайнатмалары)
• Десерт катары: тавукгёгсү, казандыби, баклава жана башка салттуу таттуулар
 
Аймактык даамдар менен Түркияны тааны!
 
Түрк ашканасы жумалыгы Түркиянын ар бир аймагындагы уникалдуу даамдарга да көңүл бурат. Өлкөнүн 81 провинциясы өзүнүн климатына, жергиликтүү азыктарына жана маданий өзгөчөлүктөрүнө жараша классикалык рецепттерди сунуштайт. Эгей жээгиндеги зайтун майы менен жасалган жеңил тамактардан тартып, Түштүк-Чыгыштагы татымалдуу тамактарга жана Кара деңиздин балыкка бай ашканасына чейин – ар бир аймак өзүнүн өзгөчө даамын сунуштайт.
 
Региондордо өткөрүлө турган иш-чаралар аркылуу түрк провинцияларындагы күнүмдүк жашоо образы жана бай гастрономиялык мурас тууралуу терең түшүнүк берилет.

Ката көрсөңүз кабарлаңыз – ката сөздү (сүйлөмдү) белгилеп, Ctrl+Enter-ди басыңыз. Ошентип, текстти тууралаганга жардам бересиз.

Бөлүшүңүз:
Дагы окуңуз:

Комментарий калтырыңыз

Каттоодон өткөн гана окурман комментарий калтыра алат.
Каттоодон өтүңүз же сайттан авторизация кылыңыз